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1. Can a Member State impose more stringent
requirements by a separate legislation than
imposed by the network code Requirements for
Generators (RfG NC)?

• In general, no – not outside of the values provided for in the code.

• But: "the relevant system operator, in coordination with the relevant TSO, 
and the power-generating facility owner may agree on wider frequency 
ranges, longer minimum times for operation or specific requirements for 
combined frequency and voltage deviations to ensure the best use of the 
technical capabilities of a power-generating module, if it is required to 
preserve or to restore system security." Article 13.

• "The network codes shall be developed for cross-border network issues and 
market integration issues and shall be without prejudice to the Member 
States’ right to establish national network codes which do not affect cross-
border trade." Article 8, Regulation 714.

Implementation 
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2. May a European Standard impose more stringent
requirements than imposed by NC RfG and may
member states use such a standard?

• As provided in response to Question 1, in general no – not outside of the 
values provided for in the code. See also Article 13 RfG and Article 8 of 
Regulation 714.

• Article 7(3) requires Member States, competent entities and system 
operators, when applying this Regulation, to "take into consideration agreed 
European standards and technical specifications." Hence, if European 
Standards impose more stringent requirements outside the values provided 
for in the code, this would allow Member States circumvent this limitation.

• Note that ACER Framework Guidelines are non-binding. 
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3. What is the meaning of "substantial modification"
in Article 4(1)(a) RfG?

• RFG does not define what is to be understood by "substantial modification".

• However, Article 4(1)(a) specifies that it should be a modification affecting
the technical capabilities of a type C or D PGM that requires a substantial
revision of its connection agreement, in accordance with the procedure set
out in the Regulation.

• The procedure is set out in subparagraphs (i) to (iii) of Article 4(1)(a) and
entails a decision of the regulatory authority or Member State on a case by
case basis as to whether "the existing connection agreement needs to be
revised or a new connection agreement is required and which requirements
of the Regulation shall apply". Hence, it is ultimately for the regulatory
authority or Member State to determine whether the modernisation of a
plant or the replacement of equipment impacting the technical capabilities
of the PGM entails a "substantial modification".
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4. How should Article 15(1)(f) DCC be understood?

• The term "connection point" is defined in RfG.

• In the event that a generator is connected to a DSO, the generator
becomes part of the distribution system, i.e. the network and the users
connected to it. This system will be connected to the TSO network at the
connection point via a connection agreement and therefore the generator
will have a connection point to the distribution system (and not the
transmission system). However the distribution system will have a
connection point to the transmission system, and it will be required to
ensure its system (network and users in totality) complies with the
requirements at the connection point.

• Article 15(1)(f) is therefore applicable to all connection points between the
distribution and transmission systems.
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5. How should Article 15(2) DCC be understood?

• Article 15.2 refers to the terms "maximum import capability" only.

• Article 15.1.b refers to both "maximum import capability" and "maximum
export capability".

• Article 15.1.b and Article 15.2 set two different types of obligations which
cannot be interpreted together.
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6. How should Article 27 DCC be understood?

• Article 27 refers to different demand response services that can be
provided to the system operators. According to Article 27, smart charging
solutions for Electric Vehicles could be considered as demand response
services if they comply with the provisions in Article 28(2) or Article 29(2).
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